Omgeving jachthaven

In de gezellige haven van Jan van Ketel is het fijn toeven. Of je schip nu aan de Frans Gerritskade is afgemeerd of dat je je stek aan de groene ‘Meerkoet’ hebt gevonden, je hebt gegarandeerd een comfortabel verblijf. Op de ‘Meerkoet’ is ruimte voor sport en spel, terwijl je er ook heerlijk kunt luieren in de groene weide!
Omgeving Jachthaven
Omringd door het prachtige Noordhollandse landschap en met het gezellige centrum van Schagen in de nabijheid is de recreatie- en passantenhaven strategisch goed gelegen. In de omgeving zijn leuke toerstische plaatsjes zoals Kolhorn een bezoek meer dan waard. Terwijl zelfs het strand per fiets goed te bereiken is. Voor elk wat wils!

Een pittoresk provincieplaatsje

Schagen is een pittoresk provincieplaatsje, dat haar stadsrechten verwierf in de 15e eeuw. Schagen bestond toen al 10 eeuwen! De stad is inmiddels uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde toeristische plaats met een sterk streek gebonden karakter. Het aantal inwoners lag in 2011 op ca. 18.650. Niet groot, maar wel gezellig!
Het overdekte winkelcentrum, het historische centrum met de vele eet- en drinkgelegenheden en terrassen trekt veel mensen naar deze innemende stad. Schagen ligt op het oude terpenland dat Graaf Floris V binnen de Westfriese Omringdijk heeft laten aanleggen. Voor die tijd hadden de Noormannen al flink huisgehouden in dit gebied. Een stad met een rijke historie!
Schagen wordt ook wel de Magnusveste genoemd, naar ridder Magnus, die tijdens een kruistocht in de 13de eeuw de stad Damiate veroverde en het jaar daarop alweer terugkeerde naar zijn geboortedorp. De koosnaam Heerlijk Schagen is nu zeer actueel. Schagen was ooit een Vrije Heerlijkheid met een Heer aan het hoofd. De eerste heer was Willem van Beieren. Hij maakte zicht verdienstelijk door het verfraaien van het dorp, door het aanleggen en onderhouden van wegen en lanen en door het stichten van het Schager Slot.

Kolhorner Nachtmarkt!

Kolhorn is een van de mooiste dorpen in de omgeving. Ook erg gezellig en druk bezocht is de Kolhorner Nachtmarkt! De Nachtmarkt geniet grote naamsbekendheid in en buiten de provincie en wordt mede door het hoogstaande peil en de diversiteit aan activiteiten bezocht door vele duizenden bezoekers. Het mooiste is natuurlijk om de markt als passant met je eigen boot te bezoeken. In een uurtje varen vanaf onze haven, via de Molenkolksluis, bereik je de haven van Kolhorn om aan te meren aan een van de kades.

Ankeren aan het Amselmeer

Je kunt na een bezoek aan Kolhorn je reis vervolgen via het noordelijk gelegen Amstelmeer. Je kunt daar heerlijk ankeren om van de stilte te genieten. Verder varend kom je bij het pittoreske dorp Van Ewijcksluis. Via het Noordhollands kanaal vaar je weer terug. Vanuit onze haven kun je voor een dagtocht ook naar het zuiden afreizen. Via het Noordhollands kanaal reis je met uitzicht op de Noordhollandse duinen naar Alkmaar. In Alkmaar is ruim gelegenheid om aan te meren. Je kunt vanzelfsprekend een terrasje ‘pikken’ in de stad of gewoon gezellig de boodschappen doen. Dwars door het historische centrum van Alkmaar aanvaard je de terugtocht naar onze haven via de oostflank van Alkmaar. Onderweg vind je voldoende aanlegmogelijkheden en bezienswaardigheden in een van de havens of aan de gratis passantensteigers.